Sisällönhallintajärjestelmät vertailussa

Jotta sivusi olisivat helppoja päivittää ja ylläpitää, tarvitset tehokkaan sisällönhallintajärjestelmän (engl. CMS tai Content Management System). Sisällönhallintajärjestelmiä on useita, mutta kolme suosituinta ovat Joomla, Drupal ja Wordpress, jotka kaikki ovat ilmaisia. Sisällönhallintajärjestelmiä on lukuisia muitakin, mutta vähäisien käyttäjä- ja kehittäjämäärien takia nämä jäävät edellä mainittujen jalkoihin. On sanomattakin selvää että tuhansien käyttäjien käyttämät ja kehittämät järjestelmät ovat edistyksellisempiä kuin sellaiset joita kehittää vain muutama. Lisäksi Joomla, Drupal ja WordPress ovat kaikki "open source" järjestelmiä, eli ne ovat ilmaisia ja kenen tahansa käytettävissä. Tämä on hyödyllistä asiakkaalle siinä tilanteessa kun hän haluaa vaihtaa verkkosivun tekijää. Esimerkiksi ulkonäön vaihto ilman koko sivun uudelleen rakentamista on mahdollista, ja kokeneita tekijöitä on saatavilla runsaasti.

Joomla, Drupal ja Wordpress ovat samankaltaisia järjestelmiä, mutta toimintatavoissa löytyy myös eroja. Alla lyhyt esittely jokaisesta sisällönhallintajärjestelmästä.

Joomla

Joomla oli vielä pari vuotta sitten suosittu väliaskel WordPressin ja Drupalin välissä, mutta nykyään sen suosio on hieman laskussa. Täydellistä koodia ja monimutkaisia muunnosmahdollisuuksia haluavat valitsevat Drupalin, kun taas helppokäyttöisyyttä ja nopeutta arvostavat valitsevat WordPressin. Joomlaan verrattuna WordPress on nykyään jo vähintään yhtä muunneltava ja siinä on enemmän hyödyllisiä lisäosia. Joomla on edelleen toimiva ratkaisu, jos sivuja on valtava määrä eikä monimutkaisille toiminnoille ole tarvetta. Noin 2,5 % kotisivuista ovat Joomlalla tehtyjä.

Suosittelemme käyttäjille, joita WordPress ei miellytä eikä ole resursseja käyttää Drupalia.

Drupal

Drupal on suurten sivukokonaisuuksien työkalu. Drupal on tehokas ja nopea sivua käytettäessä, mutta hidas ja monimutkainen tekovaiheessa. Tekovaiheen hitaus kostautuu kalliina hankintahintana. Hallintajärjestelmällä ei myöskään ole vakinaista ulkonäköä, vaan se riippuu täysin siitä millaisen ulkonäön kehittäjä tekee/valitsee. Drupal voi kuitenkin tietyissä tapauksissa olla ainut vaihtoehto, jos tarvitaan monimutkaisia järjestelmiä, jotka ovat linkitetty esim. yrityksen CRM-järjestelmään. Drupalia käytetään myös sivuilla, joilla on todella suuret kävijämäärät. Drupalilla on hieman vähemmän käyttäjiä kuin Joomlalla (hieman yli 2%), mutta Drupal-sivujen kävijämäärät ovat huomattavasti suuremmat kuin Joomlalla. WordPressiin verrattuna Drupalissa ei ole niin paljon lisäosia, koska Drupalin kehittäjät ovat tarkkoja lisäosien toimivuudesta ja käyttäjämäärä on pienempi. Käyttövarmuus Drupalin lisäosissa onkin erittäin hyvä.

Suosittelemme koodaajille ja yrityksille, joilla on monimutkaiset sivut ja valtavat kävijämäärät.

Wordpress

WordPress on alunperin bloggaajille kehitetty työkalu, mikä näkyy vielä tietyissä ominaisuuksissa. Viime vuosina WordPress on kuitenkin kehittynyt enemmän kotisivujen yleistyökaluksi. Näistä kolmesta sisällönhallintajärjestelmästä WordPress on ylivoimaisesti helpoin käyttää sekä järjestelmänvalvojalle että sivuston päivittäjälle. Tämä näkyy mm. nopeana sivun pystytyksenä, mikä tietenkin alentaa hankintahintaa. Lisäksi WordPressistä löytyy valtavasti lisäosia, joilla voi helposti tehdä monimutkaisiakin toimintoja. Blogi-perimästä johtuen WordPressillä tehtyjen yrityssivujen ulkonäköä joudutaan usein hieman siistimään. WordPressissä on kuitenkin saatavilla edullisesti erilaisia teemoja, joilla tämä voidaan välttää. Monimuotoisuutensa vuoksi WordPressillä on tällä hetkellä ylivoimaisesti eniten käyttäjiä, noin 17 % kotisivuista ovat WordPress-pohjaisia. Tiettyjä rajoituksia WordPressillä kuitenkin on ja näissä tapauksissa joudutaan yleensä siirtymään Drupaliin.

Suosittelemme bloggaajille, pienille ja keskisuurille yrityksille sekä henkilökohtaisten kotisivujen ja kampanjasivujen tekoon.

Kirjoittaja

elina

elina

HYÖDYNNÄ ASIANTUNTIJOIDEMME VINKIT!

Miten parantaa verkkosivuston näkyvyyttä hakukoneissa?
Entä miten verkkosivulle vaivalla hankituista kävijöistä saadaan maksavia asiakkaita?

Pysy ajan tasalla digimaailman tuoreimmista käänteistä ja palauta tärkeitä perusasioita mieleesi tilaamalla ajankohtaisten blogikirjoitustemme tiivistelmät kätevästi suoraan sähköpostiisi.